دو سناریوی افزایش پرداختی های دولت ، آیا یارانه ها زیاد می شود؟
به گزارش وبلاگ سمیه، براساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران نرخ تورم نقطه به نقطه به 50 درصد رسیده که طی دهه های اخیر بی سابقه بوده، این در حالی است که بسیاری از خانوارها به خاطر فشارهای اقتصادی چشم به راه یارانه هستند و برخی از مشمولان نیز از دولت درخواست افزایش رقم یارانه را دارند.
در حال حاضر 60 میلیون نفر از جمعیت کشور هر دو یارانه نقدی و معیشتی را دریافت می کنند و برای حدود 18 میلیون نفر تنها یارانه نقدی واریز می شود؛ یعنی به طور مثال یک خانواده چهار نفره 182 هزار تومان یارانه نقدی 45 هزار و 500 تومانی و 135 هزار تومان یارانه معیشتی بنزین می گیرد.
مجلس، قبل از عید و در جریان تصویب لایحه بودجه برای افزایش دو برابری یارانه ها خیز برداشته بود اما به قانون تبدیل نشد و نهایتا دولت موظف شد همان دو یارانه سال قبل را به طور ثابت در سال 1400 بپردازد.
افزایش یارانه ها با توجه به افزایش قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارها پرتکرارترین خواسته مردم است که احتمالا به وعده انتخاباتی کاندیداهای ریاست جمهوری تبدیل می شود تا بخواهند روی افزایش آن مانور دهند.
دو سناریوی افزایش یارانه ها چیست؟
عملکرد دولت در دوره کرونا نشان می دهد که امکان افزایش مبلغ یارانه ها وجود دارد. در یک سال گذشته دولت سه یارانه موقت پرداخت کرده است.
بار اول در بهار سال گذشته بود که به سه میلیون نفر در پنج مرتبه یارانه 200 تا 600 هزار تومانی پرداخت کرد. سپس در چهار ماه پایانی سال گذشته به صورت ماهانه به 34 میلیون نفر یارانه 100 هزار تومانی داد. امسال هم در روز اول فروردین به کسانی که یارانه معیشتی بنزین دریافت می کنند یارانه رمضان داد.
در واقع اگرچه براساس بودجه، امکان اضافه کردن یارانه جدید یا افزایش مبلغ یارانه های واریزی وجود ندارد اما دولت می تواند به صورت مقطعی یارانه بدهد. همچنین در سال 98 یارانه معیشتی بنزین بدون این که در بودجه آن سال آمده باشد در دستور کار دولت قرار گرفت اما چون قیمت بنزین 200 درصد افزایش یافت دولت اعلام کرذ که از محل افزایش قیمت حامل های سوخت این یارانه را پرداخت می کند.
بنابراین دو سناریو وجود دارد:
اول: اگر شرایط کرونا ادامه داشته باشد و شرایط معیشت مردم سخت تر شود، احتمالا دولت پرداخت یارانه جدید را در دستور کار قرار می دهد.
دوم: از طریق ایجاد منابع درآمدی جدید برای دولت، یارانه سومی به واریزی های هر ماه اضافه شود که احتمالا منابع آن از طریق افزایش قیمت در یک بخش خاص تامین می شود.
منبع: تجارت نیوز