گذری بر تاریخچه حضور فیلم های ایرانی در اسکار؛ از دایره مینا تا قهرمان
به گزارش وبلاگ سمیه، در این گزارش، با تاریخچه حضور فیلم های ایرانی در جایزه جهانی اسکار آشنا می شوید.
به گزارش خبرنگار حوزه سینما گروه فرهنگی وبلاگ سمیه، سینما ایران در مجموع 25 بار در شاخه بهترین فیلم خارجی (بهترین فیلم بین المللی) جوایز اسکار حضور داشته که تا کنون دو جایزه آن متعلق به فیلم جدایی نادر از سیمین و فروشنده ساخته اصغر فرهادی بوده است. همچنین در این میان، یک نامزدی برای فیلم بچه های آسمان به کارگردانی مجید مجیدی به چشم می خورد.
نخستین بار در سال 1356 وزارت فرهنگ و هنر، فیلم دایره مینا ساخته داریوش مهرجویی را به اسکار معرفی کرد و سپس فیلم باد صبا از آلبر لاموریس در سال 1357 به عنوان کننده ایران راهی اسکار شد.
بعد از 17 سال وقفه، در سال 1373 (1194 میلادی) فیلم درخت زیتون به کارگردانی زنده یاد عباس کیارستمی کننده ایران در شصت و هفتمین دوره جوایز اسکار انتخاب شد. بادکنک سفید در سال 1995 به آکادمی اسکار معرفی گشت و دوباره بعد از وقفه ای یکساله در سال 1997 فیلم گبه محسن مخملباف به عنوان کننده ایران در اسکار انتخاب شد.
بچه های آسمان ساخته مجید مجیدی در سال 1998 به اسکار خارجی رفت و برای اولین بار توانست به جمع نامزد های نهایی شاخه بهترین فیلم خارجی اسکار راه یابد و سال بعد آن نیز رنگ خدا دیگر ساخته مجیدی در این رویداد مهم سینمایی حضور یافت.
دیگر آثار راه یافته به اسکار به ترتیب زمانی عبارتند از:
زمانی برای مستی اسب ها ساخته بهمن قبادی در سال 2000، باران مجید مجیدی (2001)، من ترانه 15 سال دارم به کارگردانی رسول صدرعاملی (2002)، نفس عمیق ساخته پرویز شهبازی (2003)، لاک پشت ها پرواز می کنند از بهمن قبادی (2004)، خیلی دور خیلی نزدیک به کارگردانی رضا میرکریمی (2005)، کافه ترانزیت از کامبوزیا پرتوی (2006)، میم مثل مادر اثر رسول ملاقلی پور (2007)، آواز کنجشگ ها از مجید مجیدی (2008)، درباره الی به کارگرانی اصغر فرهادی (2009) و بدرود بغداد از مهدی نادری (2010).
اما درسال 2012 که نقطه عطفی برای تاریخ سینمایی ایران محسوب می شود؛ اصغر فرهادی توانست با فیلم جدایی نادر از سیمین برای اولین بار جایزه بهترین فیلم خارجی اسکار را به افتخارات هنری ایران اضافه کند.
در سال های 2014، 2015 و 2016 به ترتیب فیلم های گذشته اصغر فرهادی، امروز رضا میرکریمی و محمد رسول الله مجیدی به اسکار فرستاده شدند و در سال 2016 اصغر فرهادی با فیلم فروشنده برای دومین بار اسکار خارجی را برای سینمای ایران به ارمغان آورد.
سال 2018 در نوزدهمین دوره جوایز سینمایی اسکار، فیلم نفس از نرگس آبیار کننده سینمای ایران بود و سال 2019 فیلم بدون تاریخ، بدون امضاء ساخته وحید جلیلوند به عنوان کننده سینمای ایران در اسکار حاضر شد.
یک مستند هم برای اولین بار در سال گذشته با نام در جستجوی فریده ساخته مشترک آزاده موسوی و کوروش عطایی به عنوان کننده ایران به رقابت اسکار فرستاده شد.
امسال نیز قهرمان، فیلمی از از اصغر فرهادی که پیش تر نظر منتقدان را در جشنواره ها جلب کرده بود و گفته می شود شانس بالایی هم برای انتخاب بهترین فیلم دارد، به عنوان کننده سینمای ایران راهی اسکار شده است.
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان