آشنایی با سوغات و صنایع دستی بوشهر

به گزارش وبلاگ سمیه، بوشهر مردمانی خون گرم و مهمان نوازی دارد و به همین دلیل می تواند برای یک سپری کردن یک تعطیلات ایده آل مناسب باشد. بوشهر بندری شبه جزیره ای محسوب می شود که در قسمت مرکزی شهرستان بوشهر قرار گرفته است و از سمت جنوب، غرب و شمال نیز به خلیج فارس منتهی می شود.

آشنایی با سوغات و صنایع دستی بوشهر

استان بوشهر از استان های جنوبی ایران است که در حاشیه خلیج فارس واقع شده و به علت صادرات و واردات دریایی، صنعت صیادی، وجود ذخایر نفت، کشاورزی و نخلداری، از اهمیتی ویژه برخوردار است و مرکز انرژی ایران لقب گرفته است.

استان بوشهر، از نظر تنوع آبزیان بی نظیر است ودر زمینه کشاورزی و دامداری هم از استان های صاحب امتیاز است. این استان علاوه بر اینکه از مراکز کشت انبوه خرما در کشور است، مهمترین مرکز کشت گوجه فرنگی خارج از فصل به شمار می رود و در زمینه پرورش شتر، جایگاه ویژه ای دارد. وجود نخلستان های فراوان در استان و هم جواری استان با خلیج فارس، باعث شده تا بیشتر سوغاتی های استان بوشهر، به خرما و دریا مربوط باشد.

خرمای بوشهر

کشت خرما در بوشهر به عصر هخامنشیان برمی گردد، فراوری خرما و فروش آن امروز به عنوان یکی از مشاغل اصلی استان بوشهر به شمار میرود. از خرمای بوشهر فرآورده های بسیاری به دست می آید که ازجمله آن ها می توان به شیره خرما، پنیر نخل، لواشک خرما، شهد خرما، سرکه خرما و بسیاری از فرآورده های دیگر اشاره نمود. خرما و فرآورده های آن تنها محصول درخت های خرما نیست، از درخت های خرما صنایع دستی نظیر حصیر، زنبیل و کلاه هم تهیه می گردد.

خارک پخته

بوشهری ها به خرمای نارس خارک می گویند. خارک ها را با شکر می پزند و محصول یکی از شیرینی های معروف بوشهر است که همراه چای خورده می گردد.

پنیر نخل

مغز سفیدرنگ تاج درخت خرما است که در اصطلاح محلی به آن غاپ می گویند. پنیر نخل طعمی شیرین دارد و بسیار مقوی است. این مغز در واقع ماده اولیه تشکیل تنه نخل است قبل از اینکه حالت چوبی پیدا کند. نخل داران، آن دسته از نخل هایی را که زمان ثمردهی آنها تمام شده است، انتخاب نموده، قسمت فوقانی تنه آنها را قطع می نمایند و بخش میانی آن یعنی پنیر نخل را بیرون می آورند.

مسقطی

نوعی شیرینی است که سوغات شهرهای جنوبی ایران است. مسقطی برای اولین بار در حدود دو قرن پیش، از بندر مسقط کشور عمان به سواحل خلیج فارس آمده است. مواد تشکیل دهنده مسقطی، نشاسته، روغن، شکر، زعفران، هل و گلاب است و برای تزیین آن از مغز پسته یا بادام استفاده می گردد.

ارده بوشهر

ارده یکی از فرآورده های خوشمزه کنجد است که بعنوان یک غذای پرانرژی در کنار شیره خرما، شیره انگور یا عسل لذیذتر و خوش طعم تر می گردد. ارده از کنجد تهیه می گردد و روغن آن منبع غنی ویتامبن، آنتی اکسیدان، چربی اشباع شده و … است. بعلاوه با توجه به خواص بسیاری که دارد بدن را در برابر هوای سرد مقاوم خواهد نمود. شما می توانید ارده و در کنار آن شیره خرمای مرغوب بوشهر را برای خود و یا بعنوان سوغات بوشهر تهیه کنید مطمئنا از آن استقبال خواهد شد.

حلوای راشی بوشهر

حلوای راشی از شیرینی های سنتی بوشهر است. برای پخت و آماده کردن این نوع حلوا شیره خرما را در ظرفی کروی که ته آن گود و مقعر است می ریزند و در شعله کم حرارت داده می گردد تا به طور کامل سفید گردد. در آخر نیز ارده را به آن می افزایند و آن قدر هم می زنند تا به طور کامل متلاشی گردد.

حلوا سنگک

پخت انواع حلوا در بسیاری از منطقه ها بوشهر رواج دارد، برای پخت حلوا سنگک، شیره خرما را که با حرارت سفید نموده اند، باضخامت کم در ظروفی شبیه به سینی می ریزند و قبل از اینکه سرد گردد، کنجد بوداده را بر روی آن می پاشند. حلوا پس از سرد شدن آماده مصرف است.

حلوا پسکی

نوعی حلوای محلی است که در بعضی از منطقه ها استان مانند برازجان، مرسوم است. برای پختن این حلوا ابتدا خرمای کاملا رسیده را همراه با آرد در روغن کم سرخ می نمایند و سپس با اضافه کردن مقداری ماست، ورز می دهند تا حلوا آماده گردد.

ماهی و میگو

آبزیان خوراکی خلیج فارس در میان علاقمندان به غذاهای دریایی، هواداران زیادی دارد؛ ماهی هایی مانند شیر، شوریده، هامور، کفال قرمز، راشکو و میگوی خلیج فارس. استان بوشهر از جهت حجم صید و تنوع صید، صاحب امتیاز است. به عنوان نمونه، 40 درصد از میگوی کشور در استان بوشهر صید می گردد. در سفر به استان بوشهر، مسافران می توانند علاوه بر مراجعه به مراکز عرضه این آبزیان، از صیادانی که در اسکله ها اقدام به فروش می نمایند این آبزیان را به صورت تازه خریداری نمایند. ماهی های بوشهر همچون دیگر شهرهای جنوب کشور تنوع زیادی دارد از جمله ماهی هایی که در این شهر شهر صید می شوند ماهی سنگسر، هامون، ماهی مرکب، ماهی شیر و … هستند.

صنایع دستی بوشهر

گبه بافی

بیشتر بوشهری ها چه در روستاها و چه در خود شهر به گبه بافی مشغولند. گبه، قالیچه کوچکی است که پرزهای بلندی دارد و شمار پودهایش بیشتر است و طرحش بیشتر طبیعت اطراف مثل شیر، درخت، گل و.. است.

گلیم و عبا بافی

بوشهری ها زمستان ها را به کار بافت گلیم مشغولند. گلیم های بوشهری را از موی بز و پشم می بافند. از دیگر صنایع دستی معروف و باسابقه در بوشهر عبابافی است. در بوشهر عباها را با پشم شتر یا گوسفند می بافند و از انجایی که هر عبا با زحمت زیاد به دست می آید، قیمتش هم چندان مقرون به صرفه نیست.

حصیر

کشت وسیع خرما باعث رونق حصیربافی در استان شده است. برگ درخت خرما به عنوان مواد اولیه در تهیه الیاف حصیر مورد استفاده حصیربافان قرار می گیرد. بیشتر روستاییان استان، به ویژه مردان، در دوران فراغت از فعالیت های کشاورزی، به حصیربافی مشغول هستند.

صنایع دستی دریایی

امواج دریا، پوسته سخت جانوران نرم تن دریایی که پس از مرگ در آب شناور شده اند، به همراه آبزیانی مانند ستاره دریایی که در دریا مرده اند را به ساحل می آورد. اهالی منطقه ها ساحلی از این پوسته های سخت و خشک شده آبزیان مرده، برای ساخت اشیای تزیینی یا تزیین کالاها استفاده می نمایند.

منبع: گردشبان

به "آشنایی با سوغات و صنایع دستی بوشهر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آشنایی با سوغات و صنایع دستی بوشهر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید