معرفی 12 نوع نان خانگی خوشمزه به روش نانوایی با طرز تهیه
به گزارش وبلاگ سمیه، نان یکی از مهم ترین و اصلی ترین مواد غذایی است که در سفره هر ایرانی وجود دارد. نان ها تنوع بسیار و با آردهای مختلف درست می شوند. خوردن نان به تنهایی شما را از گرسنگی نجات می دهد و سیرتان می نماید. بیشتر ما نان ها رایج از جمله بربری، سنگک، لواش و … را می شناسیم. اما نان ها تنوع زیادی دارند و در هر شهری نان مخصوص به خودش را دارد. ما در خبرنگاران بلاگ شما را با طرز تهیه نان های خوشمزه محلی به روش نانوایی اما در منزل آشنا خواهیم کرد. با ما همراه شوید.
1- نان کماج
نان کماج یک نان تبریزی است که برای صبحانه و عصرانه مناسب است. این نان را به سادگی در منزل می توانید تهیه کنید و از خوردن آن لذت ببرید. برای تهیه نان کماج به مواد زیر احتیاج دارید:
آرد نان فانتزی یا گنبد قوی | 6 الی 7 پیمانه حدودی |
تخم مرغ | 2 عدد |
خامه صبحانه | 50 گرم |
شیر ولرم | یک دوم پیمانه |
روغن مایع | 100 گرم |
شکر | 200 گرم |
خمیر مایه فوری | 1 قاشق سوپ خوری |
آب ولرم | 1 پیمانه |
بهبود دهنده | 15 گرم |
نمک | یک دوم قاشق چای خوری |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
عسل | 1 قاشق چای خوری |
کنجد | به مقدار لازم |
- یک قاشق غذا خوری از شکر ذکر شده در مواد اولیه رو بردارین و به آب ولرم اضافه کنید و بعد خمیر مایه رو به آب ولرم اضافه کنید و مخلوط کنید در ظرف رو بپوشونید و ده دقیقه استراحت بدین تا خمیر مایه عمل بیاد.
- در این فاصله تخم مرغ ها رو داخل ظرفی بشکنید و کمی با همزن دستی مخلوط کنید تا از حالت لختگی خارج بشه و بعد مابقی شکر و شیر ولرم و خامه صبحانه اضافه کنید.
- روغن مایع رو به تخم مرغ اضافه کنید و با همزن دستی به خوبی مخلوط کنید تا یکدست بشه.
- 4- و بعد خمیر مایه عمل اومده رو به این مخلوط اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست بشه.
برای ادامه مطلب طرز تهیه نان کماج تبریزی به مطلب آن مراجعه کنید.
2- نان رمضان
نان رمضان یک نان تبریزی است که به عنوان نان خوشمزه در ماه رمضان مصرف می گردد. نان رمضان را مانند نان های دیگر در منزل می توانید درست کنید.
تخم مرغ | 2 عدد |
شکر | 85 گرم(یا 1/2 پیمانه سرخالی) |
شیر | 85 گرم (یا 1/2 پیمانه سرخالی) |
روغن مایع | 42 گرم(یا 1/4 پیمانه) |
خامه صبحانه | 50 گرم(1/4 پاکت خامه 200 میلی لیتری) |
خمیر مایه | 10 گرم(1 قاشق سوپ خوری) |
آب ولرم | 1/2 پیمانه |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
وانیل | 1/4 قاشق چایخوری |
نمک | 1 پنس |
بهبود دهنده نان | 1/2 قاشق مرباخوری |
آرد | 500 گرم حدودی |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
شیر | 1 قاشق غذاخوری |
زعفران | به مقدار لازم |
- آب ولرم رو داخل ظرفی بریزین، دمای آب ولرم باید حدود چهل درجه باشه تا خمیر مایه آغاز به فعالیت کنه. اگه دماسنج ندارین نوک انگشتتون رو داخل آب بزنید باید گرمای آب رو کاملا حس کنین اما انگشتتون رو نسوزونه.
- خمیر مایه رو به آب ولرم اضافه کنید و به همراه یک قاشق شکر مخلوط کنید.
- روی ظرف رو بپوشونین و ده دقیقه کنار بذارین تا پف کنه و به عمل بیاد. در این فاصله تخم مرغ ها رو داخل ظرفی بشکنید و وانیل رو بهش اضافه کنید.
- با همزن دستی بزنید تا تخم مرغ ها از حالت لختگی خارج بشن بعد شکر رو اضافه کنید و با همزن دستی مخلوط کنید تا یکدست بشه. بعد روغن مایع رو اضافه کنید.
- شیر ولرم رو اضافه با همزن مخلوط کنید بعد نوبت اضافه کردن خامه است. بعد از مخلوط کردن خامه، بهبود دهنده رو اضافه کنید.
برای ادامه طرز تهیه نان رمضان به مطلب آن در بلاگ مراجعه کنید.
3- نان شیرمال
نان شیرمال یک نان خوشمزه و پرطرفدار است که درست کردن آن در منزل خالی از لطف نیست. نان شیرمال را به روش زیر و با مواد اولیه ذکر شده می توانید درست کنید.
آرد | 500 گرم تا 550 گرم |
شکر | نصف پیمانه |
شیر | یک و نیم پیمانه |
مایه خمیر | یک و نیم قاشق غذاخوری |
روغن مایع | نصف پیمانه |
تخم مرغ | دو عدد |
نمک | نصف قاشق چایخوری |
زرده تخم مرغ | یک عدد |
شیر یا روغن | یک قاشق غذاخوری |
زعفران دم شده | یک قاشق غذاخوری |
کنجد | به مقدار لازم |
- برای آغاز کار، از مقدار شکر ذکر شده یک قاشق غذاخوری بردارید و داخل کاسه ای مناسب بریزید. مایه خمیر رو به شکر اضافه کنید.
- بعد شیر گرم رو به مایه خمیر و شکر اضافه کنید. گرمای شیر باید در حدی باشه که دست رو نسوزاند! مواد رو هم بزنید.
- روی کاسه رو بپوشونید و یک ربع کنار بگذارید تا زمانی که خمیر مایه حجیم بشه و عمل بیاد.
- در کاسه یا ظرف بزرگتری تخم مرغ ها رو بشکنید. سپس روغن مایع رو به تخم مرغ ها اضافه کنید.
- شکر رو هم دراین مرحله اضافه کنید و با همزن دستی آغاز کنید به همزدن مخلوط تخم مرغ و روغن و شکر.
برای ادامه طرز تهیه نان شیرمال خانگی بر روی مطلب فوق کلیک کنید.
4- نان اهری
نان اهری همانطور که از اسمش پیداست برای شهر اهر است. برای تهیه نان اهری خوشمزه در منزل به مواد زیر احتیاج دارید:
تخم مرغ | 1 عدد |
وانیل | یک چهارم قاشق چای خوری |
پودر قند | 140 گرم |
ماست | 80 گرم |
سرکه سفید | 1 قاشق غذاخوری |
بکینگ پودر | 1 قاشق غذاخوری سر خالی |
روغن مایع | 80 گرم |
پودر زنجبیل | 1 قاشق غذاخوری |
پودر هل | یک دوم قاشق چای خوری |
آرد سفید | 300 گرم |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
عسل یا شیره انگور | 1 قاشق چای خوری |
نمک | 1 پنس |
کنجد | به مقدار لازم |
- برای تهیه نان اهری ابتدا تخم مرغ و وانیل و پودر قند الک شده رو داخل ظرفی بریزین و با دور تند همزن بزنید تا کاملا کرم رنگ و کشدار بشه.
- بکینگ پودر و سرکه سفید رو به ماست اضافه و مخلوط کنید.
- ماست به سرعت پف میکنه. اون رو به مخلوط تخم مرغ و پودر قند اضافه کنید.
- در حد مخلوط شدن با همزن بزنید بعد روغن مایع رو به مواد اضافه کنید و کمی هم بزنید تا با مواد مخلوط بشه و بعد پودر هل را اضافه کنید.
- پودر زنجبیل رو اضافه و مخلوط کنید.
- همزن برقی رو کنار بذارین و آرد رو کم کم روی مواد الک کنید.
برای ادامه طرز تهیه نان اهری و نکات ریز برای خوشمزه تر شدن آن به مطلب آن مراجعه کنید.
5- نان زنجبیلی
اگر از طعم زنجبیل خوشتان میاید، مطمئناً نان زنجبیلی گزینه خوبی برای درست کردن است. بعلاوه نان زنجبیلی خواص بسیاری دارد و برای مصرف روزانه مناسب است. برای تهیه نان زنجبیلی به مواد زیر احتیاج دارید:
آرد قوی نان (آرد بربری یا آرد گنبد قوی) | 650 گرم حدودی |
تخم مرغ هم دمای محیط | 2 عدد |
روغن مایع | 25 گرم |
کره | 50 گرم |
شکر | 2 قاشق سوپ خوری سر صاف |
نمک | 1 قاشق چای خوری |
ماست هم دمای محیط | 100 گرم |
شیر ولرم | نصف پیمانه |
آب ولرم | نصف پیمانه |
بهبود دهنده | نصف قاشق چای خوری |
خمیر مایه | 2 قاشق سوپ خوری |
پودر زنجبیل | 3 قاشق سوپ خوری |
تخم مرغ | 1 عدد |
نمک | یک چهارم قاشق چای خوری |
کنجد | به مقدار لازم |
- برای تهیه نان ابتدا شکر رو به آب ولرم اضافه می کنیم و هم میزنیم تا مخلوط بشه و بعد خمیر مایه رو اضافه می کنیم و کاملا هم میزنیم تا مخلوط بشه در ظرف رو با نعلبکی پوشش میدیم و اجازه میدیم ده دقیقه بمونه تا عمل بیاد.
- داخل ظرف مناسبی دو عدد تخم مرغ هم دمای محیط رو بشکنید.
- و با همزن دستی مخلوط کنید تا از حالت لختگی خارج بشه. بعد بهبود دهنده رو به تخم مرغ ها اضافه کنید.
- نمک و پودر زنجبیل رو هم به تخم مرغ ها اضافه کنید و با همزن دستی کاملا مخلوط کنید تا یکدست بشه.
- روغن مایع را اضافه کنید.
- کره ذوب شده رو به مواد اضافه و کاملا مخلوط کنید.
برای ادامه مطلب طرز تهیه نان زنجبیلی به مقاله آن مراجعه کنید.
6- نان خانگی بربری
نان بربری هواداران بسیاری دارد. چه بهتر که این نان را در منزل درست کنید. طرز تهیه نان بربری خانگی بسیار آسان و به راحتی قابل درست کردن است. البته نانی که آموزش می دهیم نان پیده ترکی است که بافتی شبیه به بربری دارد. برای تهیه نان خانگی بربری به مواد زیر احتیاج دارید:
خمیر مایه خشک(لوازم قنادی ها و سوپرمارکت ها) | 1 قاشق غذاخوری یا 10 گرم یا یک پاکت خمیر مایه ترکیه |
شکر | 1 قاشق مربا خوری |
آرد | 1 قاشق غذاخوری |
آب ولرم | یک چهارم لیوان |
آرد | 500 گرم |
روغن مایع | یک چهارم لیوان |
شیر | نصف لیوان |
آب ولرم | 1 لیوان |
نمک | 1 قاشق مربا خوری سر پر |
سفیده تخم مرغ(از زرده آن برای رومال استفاده میکنیم) | 1 عدد |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
روغن مایع | 1 قاشق غذاخوری |
شیر یا ماست | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | 1 پنس |
کنجد و سیاه دانه(برای تزیین) | به مقدار لازم |
- خمیر مایه و شکر و آرد رو داخل ظرفی مخلوط می کنیم.
- آب ولرم رو به اون اضافه و با یه قاشق مخلوط میکنیم.
- روی ظرف سلفون میکشیم و پنج دقیقه زمان میدیم تا خمیر مایه پف کنه و حباب هایی در ظرف ایجاد بشه که نشانه عمل اومدن خمیر مایه ست.
- بعد از عمل اومدن خمیر مایه، اون رو داخل ظرف مناسبی میریزیم و بهش سفیده تخم مرغ اضافه میکنیم.
- شیر و آب ولرم رو هم اضافه میکنیم.
- روغن مایع رو هم رو اضافه و مخلوط میکنیم.
برای ادامه مطلب طرز تهیه نان خانگی به مقاله فوق مراجعه کنید.
7- نان سوخاری
نان سوخاری نانی اسفنجی است و از حالت تردی برخوردار است. نان سوخاری از فرآورده های حاصل از گندم است و از رطوبت کمتری نسبت به نان های دیگر برخوردار است. برای تهیه نان سوخاری به مواد زیر احتیاج دارید:
شکر | 250 گرم |
تخم مرغ | 6 عدد |
روغن مایع | 150 گرم |
آب گرم | 100 گرم |
نمک | نصف قاشق مربا خوری |
آبلیمو ترش | 1 قاشق غذاخوری |
آرد | 1 کیلو |
خمیر مایه | 100 گرم |
1- ابتدا خمیر مایه را داخل یک لیوان بریزید و مقداری آب نسبتا ولرم به آن اضافه کنید و با یک قاشق هم بزنید تا به خورد آب رود و کناری بگذارید تا به عمل آید و پف کند، اگر سه قاشق آرد به آن اضافه کنید بهتر به عمل می آید. در ظرفی جدا تخم مرغ، شکر، نمک، روغن مایع و آبلیموی تازه را بریزید و خوب مخلوط کنید.
2- در این مرحله آرد را آهسته آهسته به مواد اضافه کنید. در آخر مایه خمیر به عمل آمده را به مواد و آرد اضافه و خوب مخلوط کنید و روی آن را با پارچه بپوشانید. و کناری بگذارید تا خمیر به عمل آید و به اصطلاح حجیم گردد.
3- بعد از دو ساعت خمیر پف خواهد نمود و از نظر حجم دو برابر خواهد شد. خمیر را داخل سینی پهن کنید و بمدت یک ربع ورز دهید.
برای ادامه مطلب طرز تهیه نان سوخاری به مطلب آن مراجعه کنید.
8- نان کنجدی
نان کنجدی یک نان خوشمزه و بدون فر است که در روغن سرخ می گردد. این نان خوشمزه داخل آن خالی و با مواد مختلف می توانید پر کنید. برای تهیه نان کنجدی به مواد زیر احتیاج دارید:
آرد قنادی | 5 پیمانه حدودی |
خمیر مایه | 1 قاشق غذاخوری |
نمک | 1 قاشق چای خوری |
شکر | 1 قاشق غذاخوری |
شیر ولرم برای داخل خمیر | 2 پیمانه |
شیر برای رومال خمیر | یک چهارم پیمانه |
کنجد | به مقدار لازم |
روغن سرخ کردنی | به مقدار لازم |
1. برای تهیه خمیر، شکر رو به شیر ولرم اضافه کنید. بعد خمیر مایه رو به این ترکیب اضافه کنید.
2. مواد رو هم بزنید و روی ظرف رو بپوشونید و ده دقیقه زمان بدین تا عمل بیاد. درجه حرارت شیری که برای عمل اومدن خمیر مایه استفاده می شه باید حدود 35 الی 40 درجه باشه.
اگه به دماسنج مایعات دسترسی ندارین نوک انگشتتون رو داخل شیر بزنید. دمای اون باید به قدری باشه که گرمای شیر رو کاملا حس کنید. اما دستتون نسوزه و بتونید داخل شیر نگهش دارید. اگه دمای شیر بیشتر از حد لازم باشه خمیر مایه از بین می ره و اگه دمای شیر کم تر از حد لازم باشه خمیر مایه آغاز به فعالیت نمی کنه.
خمیر مایه از شکر اضافه شده به شیر ولرم تغذیه و آغاز به فعالیت می کنه و این شکر باعث شیرین شدن نان نمی شه. وقتی خمیر مایه عمل اومد آرد رو کم کم اضافه کنید.
3. نمک رو هم به همراه آرد اضافه کنید. به اضافه کردن آرد ادامه بدین و تا جایی که امکان داره با قاشق مواد رو مخلوط کنید.
برای ادامه طرز تهیه نان کنجدی و نکات ریز ان به مقاله آن مراجعه کنید.
9- نان مارمالادی
نان مارمالادی یک نان خوشمزه و شیرینی به علت مارمالاد آن است. برای تهیه نان مارمالادی از مارمالادهای مختلف می توانید بهره ببرید. ما در اینجا از مارمالاد توت فرنگی استفاده نموده ایم.
کره به دمای محیط رسیده | 15 گرم (1 قاشق غذا خوری) |
شکر | 3 قاشق سوپ خوری سر پر |
زرده تخم مرغ | 1 عدد |
شیر | نصف پیمانه سرخالی |
خمیر مایه | 1 قاشق چایخوری |
آرد | 2 پیمانه حدودی |
وانیل | 1/4 قاشق چایخوری |
شکر برای خمیر مایه | 1 قاشق مربا خوری |
مارمالاد دلخواه | نصف پیمانه تقریبی |
تخم مرغ | 1 عدد |
کنجد و بادام پرک (برای تزئین) | به مقدار لازم |
1- برای آماده کردن خمیر کره نرم شده و به دمای محیط رسیده و زرده تخم مرغ و وانیل و شکر رو داخل ظرفی میریزیم و با همزن دستی مخلوط میکنیم.
2- شیر رو گرم میکنیم تا ولرم باشه. خیلی ها در منزل دماسنج ندارن بنابراین برای اینکه بفهمیم دمای شیر برای خمیر مایه مناسبه یا نه نوک انگشت مون رو داخل شیر میزنیم دمای شیر باید به صورتی باشه که حرارت رو کاملاً حس کنیم اما دستمون نسوزه و بتونیم داخل شیر نگهش داریم این دما برای عمل اومدن خمیر مایه مناسبه. یک قاشق مرباخوری شکر رو به شیر اضافه میکنیم و خمیر مایه رو به ترکیب شیر و شکر اضافه میکنیم و با قاشق مخلوط میکنیم.
3- روی ظرف رو با نعلبکی میپوشونیم و پنج دقیقه زمان میدیم تا خمیر مایه به عمل بیاد. بعد از طی این زمان خمیر مایه عمل اومده و پف نموده رو به مخلوط زرده تخم مرغ اضافه میکنیم.
برای ادامه طرز تهیه نان مارمالادی می توانید به مقاله آن مراجعه کنید.
10- نان فطیر
نان فطیر یک نان محلی است که در شهری به روش خاص خودش درست می گردد. نان فطیر در بسیاری از شهرهای خراسان به همین شیوه و با سبزیجات و ادویه مخصوص تهیه می گردد. ما در اینجا به روش این شهر نان فطیر را آموزش می دهیم.
آرد | 700 تا 750 گرم |
شیر | یک و نیم پیمانه |
آب ولرم | 1/3 پیمانه |
روغن مایع | نصف پیمانه |
سفیده یک عدد تخم مرغ+زرده | برای رومال |
خمیر مایه فوری | یک قاشق غذاخوری |
نمک | یک قاشق غذاخوری |
پیاز | یک یا دو عدد |
پودر زیره سبز | یک قاشق غذاخوری |
پودر گشنیز | یک قاشق غذاخوری |
زردچوبه | یک قاشق غذاخوری |
زعفران دم نموده | یک قاشق غذاخوری |
روغن مایع | نصف پیمانه |
در ابتدا و برای آغاز کار، خمیر مایه فوری را باید عمل بیاورید. برای این منظور، خمیر مایه را به یک سوم پیمانه آب ولرم که دست رو نسوزاند اضافه کنید.
1- مخلوط آب و خمیر مایه را هم بزنید و روی ظرف محتوی آب و خمیر مایه را بپوشانید تا زمانی که خمیر مایه عمل بیاد و پف کند. در این فاصله پیاز رو در تابه ای کاملا خرد کنید.
2- نصف پیمانه روغن مایع رو به پیازها اضافه کنید و تابه را روی حرارت قراربدید و پیازها رو تفت دهید تا کمی نرم شوند. میتونید زمان تفت دادن کمی زردچوبه اضافه کنید.
3- بعد از سرخ شدن پیازها، ادویه ها شامل زردچوبه، پودرزیره، پودر گشنیز و نمک رو به پیاز های سرخ و نرم شده اضافه کنید و مخلوط کنید و دو تا سه دقیقه تفت دهید. حالا اجازه دهید مخلوط ادویه ها و پیاز سرد گردد. بعد داخل کاسه مناسب و بزرگی بریزید.
4- شیر رو به این مخلوط اضافه کنید. حدود یک قاشق چایخوری نمک اضافه کنید.
برای ادامه طرز تهیه نان فطیر می توانید به مقاله آن مراجعه کنید.
11- نان مغزدار ایشلی کوکه
ایشلی کوکه نان سنتی و معروف تبریز است که بسار لذیذ بوده و طرز تهیه ساده دارد و به راحتی می توانید آن را در منزل تهیه کنید. برای تهیه ایشلی کوکه مواد زیر ضروری است:
آرد نان قوی | 650 گرم حدودی |
تخم مرغ هم دمای محیط | 2 عدد |
روغن مایع | 25 گرم |
کره | 50 گرم |
شکر | 2 قاشق سوپ خوری سر صاف |
نمک | 1 قاشق چای خوری |
ماست هم دمای محیط | 100 گرم |
شیر ولرم | نصف پیمانه |
آب ولرم | نصف پیمانه |
بهبود دهنده | نصف قاشق چای خوری |
خمیر مایه | 2 قاشق سوپ خوری |
پودر زنجبیل | 3 قاشق سوپ خوری |
1- برای تهیه نان ابتدا باید مواد میانی خمیر را آماده کنیم.
برای این کار ابتدا نصف کره یعنی پنجاه گرم را داخل تابه بریزین و روی حرارت قرار بدین تا کره آب بشه و بعد آرد الک شده رو به کره اضافه و تفت بدین تا خامی آرد گرفته بشه.
2- انسجام مواد رو چک کنید، مواد نباید خیلی حالت پودری داشته باشن و باید کمی حالت خمیری پیدا نمایند.
3- در صورت لزوم کم کم کره اضافه کنید تا مواد به انسجام لازم برسه در آخر زنجبیل و زردچوبه اضافه کنید.
4- ادویه ها رو کم کم اضافه کنید تا به حد لازم برسن.
5- زردچوبه باید به قدری باشه که رنگ زرد به مواد بده و زنجبیل به حدی که عطر و طعم به مواد بده.
برای ادامه مطلب طرز تهیه ایشلی کوکه بر روی لینک کلیک کنید.
12- نان پنیری صبحانه
نان پنیری صبحانه ای بسیار خوشمزه و مغذی می باشد و مصرف آن به عنوان میان وعده و وعده اصلی برای بچه ها بسیار مناسب است و با در دسترس ترین مواد می توانید این نان را در منزل به راحتی تهیه کنید. برای تهیه نان پنیری مواد زیر ضروری است:
آرد مخصوص نان | 2 پیمانه |
شیرخشک قنادی | یک چهارم پیمانه |
شکر | 1 قاشق سوپ خوری |
خمیر مایه | یک قاشق سوپ خوری |
نمک | 1 قاشق مربا خوری |
بیکینگ پودر | یک دوم قاشق مرباخوری |
روغن مایع | یک چهارم پیمانه |
ماست | 2 قاشق سوپ خوری |
آب ولرم | سه چهارم پیمانه کنترل شده |
پنیر | نصف بسته |
زرده تخم مرغ | یک عدد |
زعفران دم نموده | نصف قاشق مرباخوری |
شیر | نصف قاشق مرباخوری |
کنجد | به مقدار لازم |
1- برای آماده کردن نان ابتدا آرد رو الک کنید و شیر خشک رو بهش اضافه کنید و بقیه مواد خشک شامل خمیر مایه و شکر و نمک و بکینگ پودر رو به آرد اضافه کنید.
2- هم بزنید تا مواد خشک کاملا مخلوط بشن.
3- بعد روغن مایع و ماست رو اضافه کنید و مواد رو مخلوط کنید.
4- آب ولرم رو کم کم و با کنترل به مواد اضافه و مخلوط کنید.
برای ادامه مطلب طرز تهیه نان پنیری بر روی لینک کلیک کنید.
منبع: اُکالا